Het spektakel WETTEWA? Wistet nog nie?

Corona heeft al meer dan één keer roet in het eten gegooid, maar nu is het definitief: in mei 2023 wordt “wettewa” de apotheose van de viering van “750 jaar Dessel”. Wettewa wordt een musicalspektakel waarin de geschiedenis van Dessel centraal staat. Het scenario, de muziek en de regie zijn in handen van Luc Stevens en zijn team. Hij heeft Desselse roots en is met “Luc Stevens producties” uitgegroeid tot een begrip op het vlak van massaspektakels. Hij regisseerde al massaproducties, die nu nog tot de verbeelding spreken: De Merodes en 1830 (Westerlo), De grote Rappèl (Leopoldsburg), (N)iemandsland (Essen), Zoo of Life (175 jaar Zoo Antwerpen), Mol in Scène en GheelaMania.

Het team LSP – Luc Stevens Producties bestaat uit:

  • Luc STEVENS (regie)
  • Isabelle DANIELS (regie)
  • Jasmien GYS (zangcoach)
  • Peter MELIS (script)
  • Stef VANDERBEKEN en Ives VON ARX (muziek)
  • Charlie WILLEMS (choreografie)
  • Bruno SPRENHERS (koorarrangeur)

De musical wordt opgevoerd in een tent op de terreinen van Tabloo, het nieuwe bezoekers- en ontmoetingscentrum aan de Gravenstraat. Voor het spektakel begint, wandelen de toeschouwers langs een theaterparcours over het terrein van Tabloo. De acteurs, dansers en zangers nemen hen eerst mee door zes eeuwen Kempische historie. Van 1271 tot ongeveer 1800. En overal staat een “stekske”, een lucifer maar in groot formaat. Niemand spreekt immers “stekske” en “stekkedoosje” uit, zoals wij Desselaars.

De musical zelf draait rond de fictieve familie Stekskes, een nieuw samengesteld gezin waarvan alle leden een band met Dessel hebben. De hoofdrol is weggelegd voor Stien, de dochter van het gezin. De geschiedenis van Dessel van de voorbije 200 jaar zit verwezen in de lotgevallen van de hedendaagse familie Stekskes: zo komen o.a. de Kempense kanalen, de witzandwinning, brouwerij Campina, de nucleaire industrie en zelfs Graspop aan bod. Ook het decor staat in het teken van stekskes en stekkedoosjes. De musical duurt twee keer een uur, met een pauze van ongeveer 45 minuten.